Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Az alább felsoroltakkal óvatosan!!! Egy pici hiba az alakítás közben és már is haza van vágva a rendszer. Vissza nem mindegyik vonható, ha hibázol lehet hogy ujjra kell telepíteni az egész rendszert.

 

A Windows XP leállításának ideje hosszúra nyúlhat, ha a programok kilövése előtt hosszú a várakozási idő. Ennek az értékét két kulcs határozza meg a regisztrációs adatbázisban, az egyik a HungAppTimeout, a másik a WaitToKillAppTimeout. Ez a két kulcs a Windowsból való kilépésnél történő programleállításoknál is szerepet játszik. A start menü futtatás ablakába írjuk be a „regedit” szót, hogy elindítsuk a regisztrációs adatbázis szerkesztőt. Keressük meg a bal oldali fastruktúrában a HKEY_CURRENT_USER/Control panel/Desktop könyvtárat, itt található a két kulcs. Értékük ezredmásodpercben van megadva. A HungAppTimeout alapértéke 5000, vagyis 5 másodperc, a WaitToKillAppTimeout alapértéke 20.000, vagyis 20 másodperc. Szabadon módosíthatjuk az értékeket kisebb számokra, hogy ne legyen akkora a várakozási idő. Figyeljünk oda, hogy a HungAppTimeout értéke legyen az alacsonyabb szám.

 

 

Kép

 

Az indítóképernyő átalakításához szükségünk lesz a Resource Hacker nevű programra, és vagy a Jasc inc. Paint Shop pro nevű programjára, vagy a Photoshopra.

 

Ha a Paint Shop pro-t választjuk, a 16.pal és a win.pal nevű paletta fájlokra lesz majd szükségünk. Ezek a cikk alján levő link segítségével letölthetőek.
Ha a Photoshopot preferáljuk, akkor a WinXP.pal fájlt kell letöltenünk, ennek is ott van a linkje a cikk alján. Ha más képszerkesztő programot használunk, akkor szükséges, hogy az támogassa valamelyik palettafájl használatát. Ha rendelkezésünkre áll mind a képszerkesztő, mind a Resource Hacker, akkor indítsuk el az utóbbit, és nyissuk meg vele a C:\Windows\System32 könyvtárban található ntoskrnl.exe nevű fájlt.
A bal oldalon levő fastruktúrából jelöljük ki a „Bitmap” nevű könyvtárat, azon belül is az „1” nevű almappának az „1038” nevű tagja érdekel minket. Ez egy kép, ami látszólag teljesen fekete. Ezt a fájlt exportáljuk. Lásd az alábbi képet (klikk a nagyobb változatért).

 

Indítsuk el ezek után azt a képszerkesztő programot, amelyik közelebb áll a szívünkhöz, és töltsük be az elöbb kimentett képet. Ha ez megvan, a kép csak egy színűnek, méghozzá feketének látszik csak. Hogy lássunk is belőle valamit, a Jasc. Paint Shop pro esetében szükséges a 16.pal nevű fájl. Ennek a szerkesztőnek a kezeléséről írok most bővebben, mivel én is azt használtam. Miután megnyitottuk a képet, válasszuk a „Colors” menüből a „Load Palette” menüpontot.

 

A megjelenő ablakban válasszuk ki a „16.pal” fájlt, és az ablak alsó részében a rádiógombok közül jelöljük ki a „Maintain indexes” nevűt. Ha mindent jól csináltunk a feketeség helyett a Windows indítóképernyőjét kék látnunk. Bármit átrajzolhatunk, amit csak akarunk, viszont a színpalettán nem változtathatunk. Ha kiéltük magunkat, a „Load Palette” menüpont ismételt használatával alkalmazzuk a win.pal nevű fájlt a képen, ugyanúgy a „maintain indexes” beállítást használva. Ekkor a kép újra feketére változik. Mentsük a fájlt.

 

Váltsunk át a Resource Hackerre, és az „Action” menü „Replace bitmap” almenüje kiválasztásával cseréljük le a módosított fájlt a régire. Lásd kép

 

Ezek után nincs más dolgunk, mint elmenteni az új „ntoskrnl.exe” fájlunkat is, és gyönyörködni a saját kezűleg kreált boot képernyőnkben. A cikk alapján megváltoztatásra kerülő fájlokról mindig készítsünk biztonsági másolatot, amit hiba esetén vissza lehet állítani! Az esetleges hibákért nem vállalok felelősséget

 

 

Kép

Ha nem szeretjük az XP boot logoját, miért ne távolítanánk el?

A beállítást a következőképpen változtathatjuk meg.

1. Nyissuk meg a system Configuration utilityt, majd a BOOT.INI fül alatt pipáljuk be a NOGUIBOOT nevű checkboxot.

2. Újraindítás szükséges.

 

 

Kép

Böngészés gyorsítása (XP)

Amikor egy oldalra lépünk a háttérben számtalan információt küldünk az adott szervernek. A legtöbb idő az általunk beírt domain IP címre való fordításával, majd a kért oldal bezonosításával telik el (DNS végzi). A gyakran látogatott oldalaknál ez a procedúra gyorsabb, ugyanis egy DNS cache-ben a 10 leglátogatottabb oldalról eltárolja ezen információt. Ha több oldalt szeretnénk gyorsabban betölteni, növeljük meg a cache méretét!

A beállítást a következőképpen változtathatjuk meg.

1. Nyissuk meg a Notepad programot, majd a következőt másoljuk be:
Windows Registry Editor Version 5.00

[HKEY_LOCAL_MACHINE/SYSTEM/CurrentControlSet/Services/DnscacheParameters]
"CacheHashTableBucketSize"=dword:00000001
"CacheHashTableSize"=dword:00000180
"MaxCacheEntryTtlLimit"=dword:0000fa00
"MaxSOACacheEntryTtlLimit"=dword:0000012d

2. Mentsük el a file-t dnscache.reg néven, ezután adjuk hozzá a rendszerleíró adatbázishoz.

3. Újraindítás szükséges

 

Kép

 Gyorsabb rendszerműveletek (XP)
Powdy, 2002.01.29. 14:45

A Windows XP számtalan tömörített file-ból és könyvtárból dolgozik. Előnye, hogy így kevesebb helyet foglal merevlemezünkön, hátránya, hogy lassítja a rendszer felállását és bizonyos rendszerszintű műveleteket is. A kérdéses rendszerállományokat csak akkor csomagolja ki egy ideiglenes mappába, amikor szükség van rájuk. Ha ezeket eleve ha kicsomagolva tároljuk, akkor 10-20%-os teljesítménynövekedést tapasztalhatunk e műveletek során!

A beállítást a következőképpen változtathatjuk meg.

1. A Start/Run mezőbe írjuk be: regsvr32 /u zipfldr.dll majd nyomjunk egy Entert.

2. Újraindítás szükséges

 

Kép

# Hogyan kapcsoljuk ki a hibajelentés-küldő funkciót? Ha megelégeltük a Windows XP hibajelentés-továbbító funkcióját, és a továbbiakban nem kívánunk tevékenyen közreműködni a Microsoft fejlesztői munkájában, könnyen kikapcsolhatjuk azt:

Kattintsunk a Start/Futtatás gombokra
Az "msconfig" szócska beírásával és az Enter billentyű lenyomásával indítsuk el a System Configuration Utility (rendszerkonfigurációs eszköz)-t, majd kattintsunk a "Szolgáltatások" fülre. Szedjük ki a jelet a hibajelentési szolgáltatás boxból, majd kattintsunk az OK gombra.

Ezután kattintsunk az újraindítás-ra, s a rendszer többé nem fogja futtatni a hibajelentés-beküldő alkalmazást

 

Kép

  Az XP SP1 már támogatja a 48-bit-es LBA-t, ezáltal lehetőség nyílik 137GB-nél nagyobb ATAPI meghajtók teljes kihasználására. Ehhez szükségeltetik a következő lépések végrehajtása:Indítsunk 1 registry editor (pl. regedit.exe)

Keressük meg a HKLM\SYSTEM\CurrentControlSet\ Services\atapi\Parameters alkulcsot

Adjunk hozzá egy új DWORD kulcsot, melynek neve EnableBigLba legyen

Értéke 1

Indítsuk újra a rendszert

Kép

A memóriát fölöslegesen foglaló, már nem használt DLL-ek időről-időre való automatikus eltávolítása

A Windows az egyszer memóriába betöltött DLL-eket a tényleges használat után is jó ideig tovább tárolja - hátha szükség lesz még rájuk, és akkor nem kell újból betölteni. Ezek a komponensek azonban legtöbbször fölöslegesen foglalják a memóriát, ezért érdemes beállítani automatikus eltávolításukat.

 
 
A beállítás megváltoztatásához a következő műveletekre van szükség.

1. A Registry Editorral nyissuk meg a HKEY_LOCAL_MACHINE_SOFTWARE_Microsoft_Windows_CurrentVersion_Explorer nevű kulcsot.

2. Hozzuk létre a AlwaysUnloadDLL nevű kulcsot.

3. Változtassuk meg a Default nevű, string típusú bejegyzést, értékként 1-et megadva.
 

 

Kép

Az NTFS gyorsítása

Amikor az NTFS file-rendszerrel dolgozik az operációs rendszer, minden bejegyzéshez hozzáírja a legutóbbi elérés időpontját, ami sok bejegyzés esetén meglehetősen időrabló feladat. Kikaőpcsolásával gyorsíthatók a merevlemez-műveletek.

 
 
A beállítás megváltoztatásához a következő műveletekre van szükség.

1. A Registry Editorral nyissuk meg a HKEY_LOCAL_MACHINE/System/CurrentControlSet/Control/FileSystem nevű kulcsot.

2. Hozzuk létre a NtfsDisableLastAccessUpdate nevű, dword típusú bejegyzést, értékként a 1-et megadva.
 

Kép

Vedd vissza az XP től az elvett 20% netkapcsolatot!!!
Start menü… futtatás…..  beírni: gpedit.msc
Számítógép konfigurációja/felügyeleti sablonok/hálózat/Qos csomagütemező/ foglalható sávszélesség

Itt engedélyezni majd 0 ra állítani ……  alkalmaz!!

restart